ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα ειδή ελαιολάδου που υπάρχουν είναι τα εξής:
 
• Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για το καλύτερο σε ποιότητα λάδι. Εχει εξαιρετικό χρώμα, άρωμα και γεύση, ενώ η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%.
• Παρθένο ελαιόλαδο: Διαφοροποιείται από το εξαιρετικά παρθένο, όχι μόνον ως προς τον βαθμό οξύτητας, η οποία ωστόσο, δεν ξεπερνά το 2%, αλλά και γευστικά.
• Μειονεκτικό παρθένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για λάδι μέτριας ποιότητας και γεύσης, με οξύτητα μεγαλύτερη του 2 %.
• Μείγμα ελαιολάδου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα: Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, ανοικτό κιτρινοπράσινο χρώμα και η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%.
• Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο: Πρόκειται για ένα σχεδόν άγευστο λάδι με οξύτητα έως 0,3%.
• Πυρηνέλαιο: Έχει απαλή, ήπια γεύση και προέρχεται από την ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου

Τι σημαίνει όταν λέμε τι Οξύτητα έχει το ελαιόλαδο μας.

Η οξύτητα είναι το μέτρο που προσδιορίζει την περιεκτικότητα οξέων στο ελαιόλαδο. Όσο περισσότερα οξέα περιέχει το ελαιόλαδο τόσο ξυνότερη και πιό καυτερή είναι η γεύση του και δυσκολότερη η χωνευσή του. Η ανώτατη ποιότητα ελαιολάδου, δηλαδή το "εξαιρετικό παρθένο" έχει περιεκτικότητα σε οξέα μεταξύ 0,1% και 0,8% και το "παρθένο ελαιόλαδο " έχει περιεκτικότητα σε οξέα μεταξύ 0,9% και 2%.





• Ποια είναι η διαδικασία του μαζέματος..

Η διαδικασία του μαζέματος του ελαιοκάρπου ξεκίνα από τέλη Νοέμβριου έως τέλη Ιανουαρίου. Κάθε μέρα ο ελαιόκαρπος που έχει συλλέγει αποκλειστικά πάνω από τα ελαιόδεντρα με την μέθοδο του ραβδίσματος πηγαίνει στο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο της περιοχής όπου την ιδία μέρα γίνετε η επεξεργασία της ελαιοκάρπου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυχαίνουμε την καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου και της χαμηλής οξύτητας του.

• Αποθήκευση ελαιολάδου.

Η αποθήκευση του ελαιολάδου γίνετε σε ιδιόκτητο χώρο με ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης και σε ανοξείδωτες δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 1500 κιλά. Στον χώρο φύλαξης δίνετε μεγάλη σημασία στην καθαριότητα και στην θερμοκρασία χώρου για να έχουμε πάντα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδου εκτός από την διατροφική μας ανάγκη έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες όπου είναι:
• Λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό στο δωδεκαδάκτυλο, το στομάχι και το έντερο.
• Δρα ευνοϊκά στο πάγκρεας, το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.
• Δεν αφήνει το έντερο να απορροφήσει τη χοληστερίνη που προσλαμβάνουμε με τις τροφές, αλλά και προάγει την απέκκριση της.
• Αναζωογονεί τα κύτταρα.
• Βοηθάει το μεταβολισμό του οργανισμού.
• Διεγείρει το αιμοποιητικό σύστημα.
• Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων.
• Σε σχέση με τις άλλες λιπαρές ουσίες που υπάρχουν, το ελαιόλαδο μειώνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις.
• Προστατεύει το δέρμα από εγκαύματα ηλιακής ακτινοβολίας και από την εξέλιξη εκζεμάτων.
Όποτε γιατί να μην είναι υψηλής ποιότητας χωρίς την χρήση φαρμάκων…
Με αυτόν τον τρόπο από τον παράγωγο στον καταναλωτή πιστεύω ότι επιτυχαίνουμε την καλύτερη ποιότητα με την αντίστοιχη πολύ καλή τιμή χωρίς μεσάζοντες και νοθείες και ξέρουμε ότι περνούμε ελληνικό προϊόν 100% .

Τι σημαίνει όταν λέμε νοθευμένο ελαιόλαδο ;


Ραφιναρισμένο και χύμα Νοθευμένο ελαιόλαδο
 Αυτό που έχει μεγάλη σημασίας, δεν είναι η συσκευασία του ελαιολάδου, αλλά η γνώση της πηγής του. Όταν λεμε Αγνο ή Γνήσιο ελαιόλαδο είναι πρόσμιξη παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου. Ραφιναρισμένο είναι το λάδι που έχει επανεστεροποιηθεί με διαλύτες, έχει υποστεί αποσμοποίηση, αποχρωματισμό, έχει επεξεργαστεί σε κενό αέρος ή έχει αναμειχθεί με άλλα έλαια . Όποτε νοθευμένο ελαιόλαδο λέμε τα λάδια χαμηλής ποιότητας οξύτητας από 1,5% και άνω ή αλλά λάδια όπως σπορέλαια κτλ όπου τα αναμιγνύουν με ελαιόλαδο καλής ποιότητας ώστε να δώσουν άρωμα και γεύση στα χαμηλής ποιότητας ελαιολάδου.
Το δικό μας ελαιόλαδο ειναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας πολύς χαμηλής οξύτητας από 0,3% εως 0,6% το ανώτερο! (το 95% του ελαιολάδου μας είναι 0,4% λόγο των ορεινών ελαιώνων μας )Δεν μπορεί κανένα ελαιόλαδο να συγκριθεί με την γνησιότητα του λαδιού που έρχεται στο πιάτο σας από τον ελαιώνα που εσείς επιλέγετε.

Παίζει ρόλο το χρώμα του λαδιού στην ποιότητα;

 Δεν αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης το χρώμα του λαδιού. Ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται ο ελαιώνας, αν είναι ποτιστικός ή όχι, την σύσταση του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες, το είδος της ελιάς, αλλά και τον καιρό της συγκομιδής, το λάδι έχει διαφορετικό χρώμα.
Οι ελαιώνες μας βρίσκονται σε ορεινές περιοχές της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα τις περιοχής Γέρας. Δεν ποτίζονται λόγο και του ορεινού και τις δύσβατης περιοχής και αυτό μας δίνει άριστης ποιότητας ελαιολάδου.

 Αν το λάδι είναι πράσινο, χρυσοκίτρινο ή χρυσό δεν θεωρείται καλύτερο ή χειρότερο. Δεν αποδεικνύει την ποιότητα του λαδιού, παρά μόνο τον βαθμό ωρίμανσης του καρπού ή την ποικιλία. Στα πρώιμα στάδια συγκομιδής είναι πιο πράσινο γιατί επικρατεί η χλωροφύλλη, ενώ στα τελικά στάδια ωρίμανσης είναι πιο χρυσαφί γιατί επικρατούν οι καροτίνες.

Η συγκομιδή των ελιών γίνετε από μέσα Δεκεμβρίου ως τέλη Ιανουαρίου αναλόγως την τοποθεσία του κάθε ελαιώνα και τις κλιματολογικές συνθήκες ωριμάζουν οι ελιές . Η συλλογή γίνετε αποκλειστικά και μονό απευθείας από τα δέντρα για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ποιότητα του ελαιολάδου όπου την ιδία μέρα ή το αργότερα την επόμενη πάνε στο ελαιοτριβείο τις περιοχής μας για επεξεργασία σε ειδικά τσουβάλια ώστε να «αναπνέουν» οι ελιές και να μην χαλάσει ο καρπός.

Τι είναι αυτό το παχύρευστο κατακάθι που μένει στα μπουκάλια όταν τελειώνει το λάδι;


 Μούργα. Πολλοί καταναλωτές βλέπουν μετά από λίγες μέρες στα γυάλινα μπουκάλια που αποθηκεύουν το λάδι, ένα παχύρευστο κατακάθι.Όταν ο παραγωγός φέρνει το λάδι στην αποθήκη του από το ελαιοτριβείο, δεν έχει κατασταλάξει εντελώς όπως είναι φυσικό. Περιέχει ένα μικρό ποσοστό ζαχάρων και πρωτεϊνών που είναι βαρύτερα από το λάδι και κατακάθονται. Αυτή είναι μια διαδικασία που παίρνει κάποιες μέρες και εναπόκειται στην γνώση, την εμπειρία και την ευθιξία του παραγωγού, για το πότε πρέπει να καταναλωθεί το λάδι. Η μούργα δεν είναι βλαβερή για την υγεία μας, αλλά είναι δυσάρεστη στην όψη και πρέπει να αλλάζουμε δοχείο στο λάδι για να καθαρίσει, γιατί είναι και γευστικά «πικρή». Σε έναν τενεκέ λάδι θεωρείται φυσιολογικό να υπάρχει ελάχιστη μούργα στον πάτο του, αλλά δεν δικαιολογείται να υπάρχει μούργα σε μπουκάλια με μικρή ποσότητα λαδιού, αν δεν είναι εντελώς φρέσκο το λάδι αγορασμένο εν γνώση σας

 Το δικό μας ελαιόλαδο το αποθηκεύουμε σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 2μηνες τουλάχιστον για να «κάτσει» η μούργα και η βρύση που βγάζουμε το ελαιόλαδο είναι πιο ψιλά από το πάτο και η μούργα εχει την ιδιότητα να κάθετε στον πάτο όποτε έχουμε σαν αποτέλεσμα να παίρνουμε καθαρό ελαιόλαδο σχεδόν χωρίς μούργα(ελαχίστη ως καθόλου σε ένα τενεκέ)..
Αποθήκευση του ελαιολάδου στην δική σας αποθήκη .
 Αποθηκεύστε τις μεγάλες ποσότητες σε ειδικά δοχεία ανοξείδωτα που κλείνουν αεροστεγώς.
 Το λάδι διατηρείται άψογα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Επειδή το Παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολλές βιταμίνες, έχει μεγάλη αντοχή στην οξείδωση.
 Προτείνεται να αποφεύγετε την χρήση πλαστικών μπουκαλιών από νερό, κρασί ή αναψυκτικά, που πολλές φορές οι νοικοκυρές γεμίζουν από την αποθήκη τους, γιατί συσσωρεύουν οσμές που αλλοιώνουν την γεύση του λαδιού.
 Προτιμήστε γυάλινα κι αδιαφανήμπουκάλια ή νταμιτζάνες.
 Μην βάζετε το λάδι σε χώρους της κουζίνας που τους βλέπει ο ήλιος ή που έχουν υγρασία (μπαλκόνια , βεράντες και γενικά σε εξωτερικούς χώρους)


Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ελαιόλαδο στην φριτέζα;


Τα σπορέλαια έχουν το μύθο ότι είναι ελαφριά λάδια και είναι καταλληλότερα. Αντιθέτως. Αλλοιώνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν ίδιες θερμίδες με το ελαιόλαδο και πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά, αφού περιέχουν περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Όταν τηγανίζω πρέπει να αλλάζω το λάδι κάθε φορά;
Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα έλαια, το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα λόγω των πλούσιων μονοακόρεστων οξέων και των βιταμινών, να μην αλλοιώνεται η σύστασή του στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να το επαναχρησιμοποιήσουμε με ένδειξη την αλλοίωση του χρώματός του, όταν πρέπει να πεταχτεί, κάτι που δεν συμβαίνει με τα άλλα έλαια που μπορούν να μας «παραπλανήσουν».




 ΠΡΟΣΟΧΗ ! ! Ένα κιλό ελαιόλαδο είναι περίπου 1,1λιτρα (1100ml) όποτε ένας τενεκές 17 κιλών είναι 18,7λιτρα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου